Бизнес и Политика

Произвеждаме българо-китайски електромобили

Българо-китайски електромобили ще се произвеждат у нас и ще струват 15 000 лв. Този нов електрически автомобил ще изминава 150 км. само с едно зареждане. Максималната скорост е около 100 км/ч. Колата беше представена наскоро на Екофорум в „Интер експо център“. В двудневно изложение, фирми от 16 държави представиха рентабилни и екологични решения за бизнеса, общините и индустрията.

Самата кола е с модерен дизайн, има четири места, климатроник, електронен бордови дисплей, акумулатори и генератор. Електромобилът е синтез на китайската научно дейност и на българския монтажен опит. Управителят на бъллгаро-китайската фирма Емил Ковачев разказа, че част от сглобяването ще се извършва в Китай.

От правителството харесаха модела, като министърът на икономиката Божидар Лукарски поиска този тип бизнес да бъде изцяло български. Също така заяви, че е доволен от съотношението качество-цена.  От министерството на околната среда и водите обявяха, че ще отпуснат 1 млн.лв за всички администрации, министерства, общини и областни управи, които заменят своите коли с електромобили. По този начин се цели, да се стимулира придвижването с екологични чисти коли и да се ограничи замърсяването на околната среда.