Бизнес и Политика

ЕС ще се дигитализира

На път е да се осъществи дигитализиране на услугите в Европейски съюз и държавите най-после да изградят системи за електронно управление. Тази стъпка ще доведе до нарастването на приходите на европейската индустрия с над 110 милиарда евро за година.

Например, промишлеността в Европа се състои от над 2 милиона предприятия и дава хляб на 34 милиона души. Дигитализиацията ще спомогне за по-добрата конкурентноспособност на ЕС в световен план. Това важи както за промишления сектор, така и за здравеопазване, енергетика, транспорт или автомобилна промишленост.

Някои традиционни сектори изостават. Това са строителството, хранително-вкусовата и текстилната промишленост. Малките компании също се затрудняват, предвид факт, че една такава стъпка изисква отделянето на финансов ресурс, който е непосилен за част от тях.

Именно затова се прие стратегия за създаване на единен цифров пазар. Повечето държави от ЕС разбират значението на дигитализацията на своята индустрия и са стартирали стъпки за насърчаване и улесняване на тази трансформация, чрез стимулиране на публични и частни инвестиции. В условията на глобализация обаче нито една страна-членка не може да се справи самостоятелно с това предизвикателство.

Основна цел в тази стратегия е създаването на изчислителен облак- платформа за споделяне и използване на обемни количества данни. Облакът ще е достъпен за изследователите, а на по-късен етап и за предприятията. Работи се за намаляване на административните разходи и по-малко време в бюрократични процедури.

Не е ясно кога тази дигитализация ще пробие път и у нас, предвид проблемите с пускането в действие на електронното правителство.