Бизнес и Политика

Ново предприятие във Велико Търново

Австрийската компания „Кроношпан“ ще издигне предприятие в промишлената зона „Дълга лъка“ във Велико Търново. Бъдещият завод ще е разположен на мястото на бившите халета на „Дървообработване ВТ“. „Кроношпан“ работи в града от осем години, а разширението на дейността идва, след като през юни закупи производствената площадка на вече неработещото „Дървообработване-ВТ“.

Инвестицията е на стойност около 110 млн. евро и ще разкрие 100 нови работни места. Заводът ще бъде готов в края на 2017г. Проектът предвижда изграждането на изцяло нова линия за производство на плочи от дървесни частици с последващо ламиниране.

Проектът включва инсталиране на нова преса с дължина 44 метра, която според дружеството е най-модерната и нова технология в света. Освен това компанията ще изгради производствено и складово хале с над 27 хил. кв.м застроена площ, където ще бъдат инсталирани линии за производство на ламинирани плоскости. Подобрените качество и ефективност ще позволят на компанията да разшири пазарното си присъствие в страната и на Балканите, като преобладаващ дял ще има износът. Над 70% от произведената продукция ще се продава в съседни на България страни. 

Българският проект е част от инвестиционната програма на „Кроношпан“ да модернизира предприятията си в региона. В момента се изграждат също нови линии и в заводите на австрийската компания в Сърбия и Хърватия.