Бизнес и Политика

По-добре ли сме от Русия в момента?

През миналата година за пръв път у нас за нехранителни стоки се е харчело повече, отколкото за хранителни. Според експертите, това говори за повишаване на жизнения стандарт на българите, които вече отделят повече пари за различни стоки и услуги, а не само за оцеляване.  Ясно е, че колкото повече пари отделя едно семейство за прехрана, толкова по-слабо икономически е то.

Какво обаче е положението в Русия? След налагането на санкциите от страна на ЕС и след като на страната се наложи да води война на два фронта (неофициално) в Украйна и Сирия, сега руснаците са в тежка криза. За пръв път от 8 години насам братушките харчат за храна над 50% от доходите си. За последен път такова съотношение е имало при предишната криза в периода 2008-2009 г. През 2014г. те отделят около 46% от доходите си за храна, като този процент постепенно нараства до днес. Жизненото равнище върви надолу при половината руско население.

Кризата удря по реалните доходи на руснаците, които са се понижили с около 7%, в сравнение с 2015г., а реалната заплата е намаляла с близо 3%. Това рефлектира и върху равнището на бедността, което се е увеличило с 2%.

Всички тези фактори водят до намаляване на средната класа в Русия и до задълбочаване на пропастта между богати и бедни, което може да доведе до социално недоволство и бъдещи конфликти.