Бизнес и Политика

Сдобих се с пари! А сега какво?

Случайно печелите пари от наследство, някоя телевизионна томбола, „Еврофутбол“ или просто намирате гърне със злато във вашия двор? Независимо как сте се сдобили с тях, идва по-трудното. Трябва да измислите как да ги изхарчите разумно, а не просто да ги профукате за няколко дни. Ето няколко ценни съвета, които биха могли да са ви от полза.

  1.  Погасете си потребителските кредити

Какъв е смисълът да изхарчите едни пари за няколко дни, а да остава да връщате хиляди левове към банките? Не, оправдания от типа „Един път се живее“ не вървят. Платете си всички дължими суми, за да се освободите от това бреме и да започнете да мислите по-освободено. Също така, няма да плащате лихви. Това първо условие е задължително.

  2.  Краткосрочни цели

Разполагате с до 5000 лв.? Скътайте бели пари за черни дни. В идеалния случай, трябва да имате спестени пари, които да ви позволят да покривате разходите си между 6 и 12 месеца, ако останете без доходи. Запишете курс, който от доста време отлагате, продължете своето образование, или пък си платете едногодишна карта за всички линии за градския транспорт. Така, парите ви ще се използват разумно, а една или няколко ваши грижи ще отпаднат.

  3.  Средносрточни цели

Имате малко повече пари по-горния вариант? Помислете за цели, които са за няколко години напред. Купете автомобил, парцел, станете съдружник в малък бизнес. Ако нямате такива цели, трябва да се ориентирате към някои дългосрочни инвестиционни стратегии, които ще увеличат богатството ви в дългосрочен план. Добро начало е да закупите акции от взаимен фонд със среден рисков профил и съответно средна доходност.

  4.  Дългосрочни цели

Имате 50, 60, дори 100 хил. лв.? Трябва много внимателно да помислите, какво точно искате да правите с тези пари. Тук вече може и да се допитате до ваш приятел, който разбира от финанси. Може да инвестирате в образованието на вашите деца, или пък в собствен бизнес. Може да помислите и в перспектива и да инвестирате за вашето пенсиониране (не е необходимо да е в пенсионен фонд, може да е във взаимен фонд или в спестовна сметка).

Ако пък имате над 100 хиляди лева, то винаги може да инвестирате в акции или пък да закупите недвижим имот. Сега е идеалната възможност за това, като предлагането е в пъти по-голямо от търсенето.

Ако пък имате над 1 000 000 лв., честито! Можете да закупите яхтата за която винаги сте мечтали, както и да се разхождате отгоре по халат, с пура и шампанско. Но и тогава не забравяйте съветите от тази статия.