Бизнес и Политика

Турци купиха „Токуда“

Турски холдинг купува Токуда. Сделката е на стойност близо 100 млн. евро и включва три страни. Днес от „Аджъбадем“ обявиха, че имат споразумение за придобиването на болницата, както и за сливане с водещата верига лечебни заведения „Сити Клиник“.

Аджъбадем е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. „Аджъбадем“ има 18 многопрофилни болници (една, от които се намира в Македония, и друга в Ирак), 13 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности. За групата „Аджъбадем“ работят около 20 000 служители и над 3000 лекари.
От създаването си, компанията отбелязва постоянен ръст, който я прави най-популярната и значима марка в здравеопазването не само в Турция, но и в Европа.

Холдингът ще придобие 100% от групата „Токуда“. След финализиране на споразуменията, 77% от акционерния дял на новосъздената компания е собственост на “Аджъбадем”, а останалите 23% – на акционери от “Сити Клиник”.„Сити Клиник“ е водеща компания в областта на  лечебните заведения и лидер в областта на сърдечно-съдовите и онкологични заболяввания. Създадена е през 2010 година и предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас.

„Токуда Груп“ е най-голямата частна болница у нас, която включва над 500 болнични легла, център за клинични проучвания, медицински център, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали. В нея се предоставя лечение за почти всички заболявания.

Тази сделка води до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги както в България, така и на Балканите. От „Аджъбадем“ искат да разширят дейността си в Източна Европа и да се утвърдят като глобална марка.