Бизнес и Политика

Ръст на кредитирането

Тегленето на кредити през 2016 г. се повишава. През март са отпуснати кредити на стойност, 10 пъти по-голяма от тази през февруари. Кредите за домакинствата са на стойност близо 50 млн. лв., докато за февруари сумата е около 5 млн. лв., показва статистика на БНБ. В относително изражение това е ръст от 0,7% на месечна база до 7,15 млрд. лв.

Традиционно за последните години, жилищното кредитиране се покачва и пролетта е по-високо от есента, като покачването е с 15 млн. лв сега, в сравнение с октомври 2015 г. Общия обем на жилищното финансиране е на 8,5 милиарда лева. Другите кредити за семействата, също нарастват с над 9 млн. лв.

През март има и покачване на кредитирането на фирмите. Банките са отпуснали над 28 млн. лв. повече, спрямо февруари. При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, застрахователни компании, инвестиционни посредници и други небанкови финансови институции, повишението е от 7,5%.

Общия кредит в икономиката е за близо 50 млрд. лв. Въпреки повечето кредити, експертите очакват понижаване на кредитната активност за фирмите през настоящата година. За домакинствата се очаква да се запазят сегашните стойности.