България Север

Демонстрация на работа с глина в Художествената галерия

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде домакин на творческа демонстрация за деца от различни възрасти на работа с глина. На фона на своята изложба „Глинени структури“ майсторът на керамика Христо Йонков ще се постарае да предаде основните насоки и някои тънкости при работа с този първичен материал.

Децата обичат да творят, правят го с радост и желание още от най – ранна възраст. Във всяко детско произведение, могат да се открият индивидуалните му особености, може да се разбере много за неговия емоционален живот.

Чрез глината детето може непосредствено да изрази своите мисли, представите си за света и своето място в него. От глина могат могат да се изработват както по-груби форми, така и по- изящни, по – фини произведения.

Името на Христо Йонков, освен като майстор на керамиката, се свързва и с организирането на Международен симпозиум „Арт Керамика” – Троян от 1993г. Той е бил преподавател и директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян.

ХГ „Христо Цокев“ планира през летните месеци заедно с Христо Йонков организирането на детски ателиета за работа с глина.

Събитието ще се състои в 14 ч., в зала Япония в Художествената галерия с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730