Бизнес и Политика

Брутния външен дълг на България спада

Брутният външен дълг на България спада до над 70%, показват данните на БНБ за първото тримесечие на годината. Външния дълг на страната за миналата година е близо 35 млрд. евро.

Делът на задълженията на държавата, банките и частния сектор към нерезиденти спрямо произведеното в икономиката през първите няколко месеца на практика е без особено изменение спрямо януарските данни.

Гледайки цялата картина, се наблюдава свиване на брутния външен дълг с 1,8% от началото на годината, а задълженията на правителството са за около 5,5 млрд. евро.

Външните задължения на банковия сектор се понижават с 1%, но от началото на годината, се наблюдава отлив на привлечени средства  в тях, най-вече като краткосрочни депозити. Получените кредити и депозити от потребители са на стойност 477 млн. евро, при 497 млн. евро за миналата година.

Оптимистичните сценарии са за увеличаване дела на чуждестранните инвестиции у нас, като важна роля играе и туристическия сектор. Тези инвестиции биха довели до нов спад на външния дълг. Също така, очакваното пускане в действие на електронното правителство, трябва да намали правителствените разходи. Това обаче няма да се случи през тази година.