Бизнес и Политика

Стабилизация на фондовите борси в Европа

Фондовите борси в Европа се стабилизират. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с над 0,3% и на път завърши позитивна сесия, след четири поредни негативни сесии.

Плахият ръст се дължи най-вече на нарастването на акциите на енергийната компания British Petroleum, които нарастват с около 5%, а печалбите са над 500 млн. долара. Повишение има и при UPM-Kymmene Oyj, с близо 35% печалба, както и френската компания Orange, с нарастване на приходите за първите три месеца от близо 4%.

Основните европейски фондови индекси обаче се търгуват на същите стойности, като миналата седмица, като повишението е съвсем крехко при британския фондов индекс FTSE100, основно заради British Petroleum.

Положението е неприятно обаче за миннодобивните компании, които бележат понижение в приходите. Това до голяма степен се дължи на частичното ограничение от Китай, наложено върху пазара на суровини.

Сега, вниманието на всички е насочено към заседанието на Федералния резерв, както и на Японската централна банка. В по-дългосрочен аспект, се очаква развитие на кризата с бежанците, както и предстоящия референдум на Великобритания за излизане от ЕС. При задълбочаване на първия проблем, както и при излизане на „островитяните“ от ЕС, ще се стигне до колапс на фондовите борси, а еврото ще претърпи тежък удар и ще отстъпи международните си позиции.