Бизнес и Политика

По-малка административна тежест за биснеса

Административната тежест на бизнеса е намаляла с около 105 млн. лв. годишно, или с 21% от планираните 30%, обявиха от правителството.

Това е факт, благодарение на планът за намаляване на административната тежест, съставен от 130 мерки, като до момента са изпълнени около 20.

Една от най-важните изпълнени мерки е разработването и публикуването на интернет страницата на Агенция „Митници“ на указания за попълване на електронния административен документ и на акцизната декларация. Това е част от въвеждането на електронното правителство.

Правителството обмисля и промени в Закона за управление на отпадъците, чрез тях ще се намали банковата гаранция за дейности с отпадъци от черни и цветни метали. Също така, за да се ограничи нелоялната конкуренция ще се въведе банкова гаранция за дейности с отпадъци от електрическо и електронно оборудване и стари моторни превозни средства, като целта е да се ограничи нелоялната конкуренция.

Чрез намаляване на административната тежест на бизнеса, се очакват по-високи инвестиции, както и нови инвеститори от чужбина. Това е важна стъпка към стимулиране на икономиката.