Бизнес и Политика

Новите автобуси в София с камери и интернет

Над 100 нови автобуси на градския транспорт ще има през септември в столицата. Ще бъдат обновени автобусите по линии 60, 64, 77 и 309.

Двигателите им са са произведени във Великобритания и са сертифицирани от VCA– компетентен орган по одобрение на Обединеното кралство. Те отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. Скоростната кутия е произведена в Германия. Разходът им на гориво е 39 литра на 100 километра. Автобусите ще разполагат с екстри като: видеонаблюдение, климатик, рампа за детски и инвалидни колички, плазмени екрани и др.

„Джънджоу Юйтун Бус Ко. лимитид“ е фирмата, която трябва да достави новите превозни средства у нас. Тази фирма прави близо 70 хил. автобуса на година и е носител на множество награди за качество и иновации на автобусния транспорт.

Това е част от мащабната стратегия на Столична община за обновяване на автобусния парк на столицата, като до 2018 г., трябва да бъдат закупени близо 200 нови автобуса. Тези планове обаче съществуват от миналата година и нямат пряка връзка с увеличаването на билетите за пътуване от 1 на 1.60 лв.