На Гергьовден в ЕМО „Етър”
На Гергьовден в ЕМО „Етър” малката Мира от Варна разбра, че маслото не се прави в магазина.
Момиченцето се научи как този вкусен хранителен продукт е бил приготвян в старите български фамилии.
Семейството на детето е на екскурзия в Трявна, майката се е запознала с програмата на музея за празника Гергьовден и са взели решение да дойдат до тук.
Във възстановената преди години в ЕМО „Етър” мандра Николина Лазарова вече показва как се приготвят сирене, масло и кисело мляко.
„Истински са”, възкликва Ружа Илиева, която с всяка хапка се пренася назад в годините.
„Преди повече от две десетилетия съм яла за последно такива продукти.
Мъжът ми е от село Горна Росица и там ги приготвяха. Имаше дори буталка (съд, в който се слага млякото, за да се бие и да стане на масло – б. р.), спомня си тя.
От Николина Лазарова посетителите на мандрата в ЕМО „Етър” научиха, че в миналото на Гергьовден задължително се е правело прясно сирене, което се е смятало за лековито. Парченца от него се запазвали през цялата година и се давали, ако човек заболее.
Последната такава мандра в Габровско е съществувала до средата на 70-те години на миналия век и се е намирала на Узана в местността Карамандра.
Повечето хора са забравили днес, че основните млечни продукти в миналото са били правени от овче мляко.
През целия ден в ЕМО „Етър” има възстановки на гергьовски обичаи.
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730