България Север

Леля Райна:“Ако е сърдит човек, всичко горчи, ако е с усмивка, всичко е сладко”

снимка: ЕМО „Етър“

Питка се меси с добро настроение и усмивка. Леля Райна Генчева го казва, докато чака да стане готово за пещта второто замесено от нея тесто за гергьовски хляб. Поставено в единия край на нощвите, покрито с месали то привлича гостите на Самарджийска къща в ЕМО „Етър”.

снимка: ЕМО „Етър“

Тук се спазват традициите, особено свързаните с габровския хумор, затова на въпрос защо съвременните жени не месят хляб леля Райна отговаря: „Защото имат маникюри, ще си ги счупят”. След което допълва, че вероятно на хората днес им се струва трудно да направят питка.

снимка: ЕМО „Етър“

„А е толкова лесно. Солчица, маица, захарчица, брашънце, водичка и хлябът е готов. Месиш, втасва, разнемаш, пак втасва и печеш в пещта”, споделя с всеки от посетителите на ЕМО „Етър” рецептата си баба Райна.

ETAR-0397Тя не пропуска да каже, че е много важно с какво настроение се започва тази работа. „Ако е сърдит човек, всичко горчи. Ако е с усмивка, всичко е сладко. Продуктите оказват влияние, но най-важното е да предадеш добро настроение”.

Температурата в помещението е около 22 градуса. 15-20 мин. след като се забърка маята е готова за измесване на тестото, което след това втасва около половин час. Разнема се, отново втасва около 20 мин. и се пече поне 30 мин.

Леля Райна черпи поредните си посетители с хляб: „Месете, най-важното е радост да има, че лошата енергия се отразява”, казва тя с усмивка и поставя в пещта втория си гергьовски хляб.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730