Бизнес и Политика

Бум на пазара на бизнес имоти в Европа

Инвестирането в бизнес имоти в Европа става все по-атрактивно. За първите три месеца на годината, инвестициите са над 50 млрд. евро.

Високият ръст на инвестиции поставя рекорд за последните 10 години. За този период, средното ниво на инвестиции е от 43-44 млрд. евро. Бум на инвестиции има във Финландия, като там са с три пъти повече в сравнение с предходните години. Ръст има в Холандия, Белгия и Португалия за сметка на Велокобритания, Франция и Германия, където бележат лек спад. Причините са ясни – кризата с бежанците, терористичните атаки, както и предстоящия референдум на британците, който ще реши дали остават или напускат ЕС.

Въпреки, че упорито се говори за тежката криза в Русия, страната бележи близо 200% ръст по отношение на инвестициите в бизнес имоти. Основен двигател на активността са местните инвеститори, привлечени от атрактивните цени.

В основата на бума е инвестицията в индустриални имоти, които отчитат близо 60 на сто повече приходи тази година в сравнение с миналата.

Ръст на инвестициите има и у нас, като особено атрактивни са индустриалните имоти и търговските зони в Пловдив, Варна и Бургас.