Бизнес и Политика

Жители на швейцарски град вече ще могат да плащат с биткойни

Швейцарския град Цуг е първото населено място в света, което приема виртуалналната платежна Биткойн, като официално средство за разплащане на общински услуги.

Биткойн най-общо е виртуална валута, съществуваща от 2009 г. В началото, с биткойни са разполагали няколко човека, а първата сделка е купуването на пица на стойност 10 000 биткойна, или около 12 долара. Сега обаче, стойноста на биткойните е много по-висока.

Проектът в град Цуг ще стартира от 1 юли и ще продължи до края на настоящата година. Ще могат да се плащат сметки на стойност до 500 швейцарски франка. Властите заявяват, че желаят да дадат пример в региона, който неотдавна стана център на финансово-технологичния сектор в страната.

В Швейцария има около 15 компании, специализирани в биткойн-технологията, като още не е известно, дали една или повече компании ще бъдат ангажирани с разплащанията.

След изтичането на календарната година, швейцарците ще решат, дали да продължат да разчитат на биткойните. От технологичната компания Bitcoin Suise се надяват, примерът на град Цуг да бъде последван и от други градове по света.