Бизнес и Политика

„Софарма” продава дела си в „Иванчич и синове“

През 2008 г. „Софарма Трейдинг АД” навлезе на пазара в Сърбия и с малки стъпки изгради партньорства и бизнес. Днес компанията ще продаде дела си в сръбския завод „Иванчич и синове”.

„Иванчич и синове” е една от най-големите фармацевтични компании в Сърбия. „Софарма” АД отбеляза, че ще продължи да осъществява дейността си на сръбския пазар чрез дъщерното си дружество „Софарма Трейдинг“.

Директорът Огнян Донев не коментира продаването на дяловете, нито купувачите. По непотвърдена информация, сегашният купувач на завода е немският лидер  в сектора „Hemofarm”.

Донев твърди, че придобиването на контролен пакет от „Софарма Трейдинг” ще позволи да се консолидира и нейният резултат в отчетите на „Софарма” АД. Сперед съобщението от борсата с тази придобивка „Софарма” ще се подобрят пазарните позиции на компанията на местния пазар. Сделката за продажбата е сключена на 9 май в Белград.

„Hemofarm” са поискали по-рано разрешение от сръбската комисия за защита на конкуренцията да придобие „Ивачич и синове”. Никой от двете страни, българската и сръбската не са коментирали, че ще се водят преговори за продажбата на „Ивачич и синове”.