Бизнес и Политика

Смарт часовниците – новата мода на XXI век

Постепенно телефонът измести стария ръчен часовник, като вместо него, човек поглежда дисплея на телефона си. Всъщност, обикновеният часовник остана в историята и само тези, които са му привърженици все още го слагат на ръката си.

Всичко се променя днес, защото дойде време на ръчните часовници, но в много по-модерен и технологичен вариант. Огромните смартфони имаха нужда от функционално приложение, което да ги подпомага. След всичко това се появиха смарт часовниците.

На пазара излизаше модел след модел, изборът беше голям, а интересът достигна пика си с навлизането на Apple Watch, но през 2016 г. интересът към сегмента e намалял драстично, най-вече заради съмненията във функционалността и практичността им. Продажбите спадат, цените се сринаха заради ниското търсене и не е изненадващо, че все още никой не е уцелил точния баланс между форма, функции и удобство, което се вижда и от ниските продажби.

Една от компаниите, които смятат, че са на прав път, е американската Misfit. Тя произвежда най-различни джаджи – от свързани устройства за следене на активността и съня, през умни модни аксесоари в партньорство с марки като Swarowski, до смарт сензори за дома. Част от стратегията й е да не ограничава продуктите в някакъв точно определен сегмент.

Според Ву, Дринкуотър и други представители на индустрията, смарт часовниците не са толкова продавани и търсени, именно заради краткия живот на батерията. Много от производителите на този вид машина се чудят, как в такова малко устройство, да поставят батерия, която да издържа по-дълго.

Базираната в Лондон Vector Watch Group смята, че е открила отговора. През миналата година, тя обяви смарт часовника си, който издържа 30 дни с едно зареждане. Екранът е e-ink LCD и не е тъчскрийн, но може да бъде управляван през смартфон с която и да е операционна система – iOS, Android или Windows

Смарт часовниците тепърва ще започват да се развиват, твърдят производителите. Поради тази причина тези малки машинки ще бъдат и все по-търсени от потребителите. Слуховете за изчезването им си остават просто думи, които ще бъдат опровергани много скоро. Повечето анализатори смятат, че смарт часовниците няма да надминат по продажби новите смарт телефони, но те все още не знаят за допълнителните екстри, които ще бъдат добавени в часовниците през следващите години.