Бизнес и Политика

България се представя отлично в пролетния конкурс на Уикипедия

Уикипедия обяви конкурс за написване на статии за страните от Централна и Източна Европа. Състезанието се провежда между 21 март и 31 май, в 7 категории, а наградите ще се присъждат от тричленно жури.

Активността на България в конкурса е много сериозна и това ни извежда на 6-то място, като изпреварваме 22 страни – участнички. Най-активна се оказва Украйна, която е разширила статиите си с 1227.

Родните автори са написали 471 статии в рамките на конкурса и не смятат да спират до тук. Освен, че пишат изцяло ново съдържание, те са обогатили над 50 от старите статии, които съществуват в Уикипедия.

Всички участници в състезанието, от всички страни са създали общо 7018 нови статии и са обогатили 240 от вече съществуващите.

Оказва се, че България е много интересна за изучаване и е обект на силен интерес от страна на чуждестранните автори, които се надпреварват да пишат за нея. По този критерий също се нареждаме на 6-то място, а първото място заема Естония.

Авторите най-често пишат за културата на държавите, за природните забележителности, историята, значимите жени, спортът и науката.

Целта е да се събере колкото се може по обширна и разнообразна информация за историята, културата, традициите и личностите.

Наградите в конкурса са предимно книги, където има много и интересна информация, която би могла да послужи на младите писатели в живота и кариерата им за напред.