Бизнес и Политика

България е лидер на билковия пазар

Страната ни се нарежда на едно от първите места по износ на билки и лечебни растения в Европа и света. По неофициални данни, всяка година се изкупуват около 17 хил. тона български билки, а най-търсените са коприва, мента, трънка, шипка, глог и др.

От скоро, българските фермери започнаха да отглеждат култивинани лечебни растения и билки, които се използват във фармацевтичната, козметичната и хранително-вкусовата индустрия. Освен у нас, българските билки са използвани и предпочитани в много страни, като например Великобритания и Испания.

Изкупната цена на родните билки обаче, е много ниска. Ако у нас един тон билки струват 2200 лв., то във Франция цените са двойни, в Швейцария – петорни, а в Япония билките са 15 пъти по-скъпи, отколкото у нас.  Тази разлика в цените се дължи на факта, че 90% от българските билки се изнасят сушени, без допълнителна преработка, което носи по-ниски печалби на родните билкари.

В периода от 2001г. до 2005г. от страната са изнесени 999 500кг мента, 1 088 955 кг шипка, 1 245 600 кг липа и др. Заради отчетения сериозен износ през този период, култивирането на билки у нас започва да се разраства, като най-разпространените култивирани билки са лайка, малина, къпина, маточина, шипка и липа.  И макар статистиката да е стара, тя показва, че България има реален потенциал за развитие в тази област.

Най-големият плюс на страната ни е, че разполага с изключително благоприятен климат и невероятна природа, които допринасят за голямото разнообразие на лечебни растения, събрани на сравнително малката площ на България.

Оказва се, че у нас виреят 4 100 от така наречените висши растения, а във Великобритания например, са едва 2 900. Близо 17% (700) от виреещите в България билки са с лечебни свойства, като  най-използвани са около 250 от тях, между които са коприва, маточина, лайка, шипка, невен и др.