България Север, Общество

Полицията със засилени мерки по време на баловете

снимка: Цветомира Иванова, Архив

снимка: Цветомира Иванова, Архив

Областната дирекция на МВР – Габрово информира, че във връзка с провеждането на абитуриентските балове в Габрово, на 22, 23, 24 и 25 май 2016 г., улица Скобелевска, пл. Възраждане и бул. Априлов /до пресечката с ул. Райчо Каролев/ ще бъдат затворени, както следва:

– на 22 май 2016 г., от 17.30 ч. до 18.30 ч.
– на 23 май 2016 г., от 17.30 ч до около 20.00 ч.
– на 24 май 2016 г., от 16.00 ч. до 20.00 ч.
– на 25 май 2015 г., от 17.30 ч до 20.00 ч.

Градският транспорт ще бъде пренасочен за движение по ул. Юрий Венелин.

По време на абитуриентските балове значително нарастват рисковите фактори за нарушаване на обществения ред и за възникване на пътно-транспортни произшествия. Най-често те са свързани с превишаване на скоростта и извършване на опасни маневри и действия при управление на автомобили с абитуриенти, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, неправилното превозване на абитуриентите /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/. Други важни фактори са неправомерната употреба на общоопасни средства и прояви на агресия след употреба на алкохол, както в увеселителните заведения, така и на пътя.

ОДМВР – Габрово информира, че е създадена необходимата организация и са предприети мерки за обезпечаване на добър обществен ред и безопасност на движението по време на празничните масови прояви.

В празничните дни ще бъде осъществяван засилен контрол и ще бъде осигурено полицейско присъствие на местата за провеждане на абитуриентски балове. Засилен контрол ще се упражнява и по маршрутите на придвижване към тях с цел предотвратяване на характерните груби нарушения на Закона за движението по пътищата и на обществения ред преди, по време и след тържествата.

Извършени са специализирани проверки на увеселителните заведения – ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други места, където се организират младежки празненства.

От полицията напомнят, че на местата за провеждане на абитуриентски празненства е забранено носенето на огнестрелно оръжие и използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел.

Ще се прилагат строги мерки за контрол по спазване правилата за движение и употребата на алкохол от водачи на автомобили. Не бива да се забравя, че най-тежките катастрофи с абитуриенти и съпровождащите ги, настъпват след края на баловете – в ранните сутрешни часове, при управление на автомобили след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи, и при движение с превишена скорост.

За да не се стигне до подобни инциденти, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържествата.

При евентуално възникване на произшествия, сигнали могат да се подават, както на тел. 112, така и на тел. 066/800-865 /дежурна част на ОДМВР-Габрово/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730