Бизнес и Политика

eMAG с нова глоба от КЗК

Компанията за електронна търговия eMAG ще обжалва, наложената вчера глоба от Комисията за защита на конкуренцията. Глобата е за общо 4.7 мин. лв. и е за заблуждаващи рекламни кампании. 

На дружеството са наложени девет глоби за нелоялни практики през 2014 и 2015 г. Санкциите са наложени след жалба на „Сторе“, която стои зад електронния търговец store.bg. Според компанията eMAG е лъгала потребителите, че ще има дни в които цените на стоките ще бъдат намалени със 70%. В действителност не е било така и всички е било с отстъпка 30-40%. 

Също така е подадена жалба и срещу посланието „Най-лесният начин да поръчаш – най-сигурният начин на доставка – милиони начини да се зарадваш“, което конкурентите твърдят, че така eMAG внушава на потребителите, че няма други електронен магазин. Компанията eMAG отрича това и казва, че това е кампания на марка и на онлайн пазаруването, но аргумента не е приет от комисията.  Това не е първият път когато Комисията за защита на конкуренцията санкционира eMAG.

И другите два пъти компанията за електронна търговия eMAG казва, че ще обжалва. Все още обаче няма развитие по нито един от случаите.