Бизнес и Политика

Най-скъпите имоти са в Хонконг

Най-скъпите логистични имоти в света са в Хонконг. Това става ясно, от данни на консултантската компания CBRE.

Наемът за един кв.м може да достигне 320 долара. На второ място е Токио с над 190 долара, а на трето е Лондон с около 170 долара за кв.м.

Този тип имоти продължават да имат високи цени в Сингапур, Шанхай, Стокхолм и др. В САЩ е отчетен ръст на цените на индустриални площи, като най-големи са увеличенията в крайбрежните логистични хъбове. Другите пазари със силни ръстове в региона на Северна и Южна Америка са Сантяго, Чили, Суидад Хуарес и Мексико.

От друга страна, огромен спад има в Москва. Пазарът с имоти там е отчел 50% спад, най-вече заради ниските цени на петрола, войната в Украйна и последвалите рестрикции от страна на ЕС. Освен в Москва, силен спад е отчетен и в Сао Пауло, Бразилия – почти 11%. Повечето от водещите европейски пазари отчитат умерени ръстове от порядъка на 2-3 на сто.

Основната движеща сила на пазара на логистични и индустриални площи е развитието на интернет – търговията. Онлайн продажбите в глобален мащаб са разширили дела си от общите продажби на дребно до малко под 10 на сто. Това подтиква търговските вериги да направят промени във веригата си за доставки.

В България, пазарът на имоти бележи положителен ръст. София е градът, привличащ най-голям инвеститорски интерес. През последната година оборотът от сделки в столицата скача със 7%. Все по-апетитни стават и логистичните имоти в останалите големи градове – Пловдив, Бургас и Варна.