Бизнес и Политика

България изнася повече машини и ел.техника

България изнася все повече електротехническа и машиностроителна продукция. Това показват данни на БНБ.

Електротехниката заема близо 10%, докато машиностроителната продукция заема около 8%. Същевременно традиционни лидери в експортната ни листа като медта и изделията от мед задържат позиции след спада през 2014 г.

Световната криза се отрази изключително негативно на тези отрасли и респективно износът им зад граница намаля в пъти. От 2014г. насам обаче, се забелязва ръст. Това се дължи както на чуждестранните компании, така и на български производители „Елдоминвест“ и „Теси“, които постоянно увеличават делът на своя износ зад граница. Също така, по-висок износ и повече приходи отчитат и производителят на батерии и акумулатори „Монбат, както и компанията за електрически ръчни инструменти „Спарки-Елтос“.

От чуждестранните инвеститори, с най-голям принос са Шнайдер Електрик България, Сенсата Технолоджис България, АББ България и др.

Около 43 000 са заетите в отрасъл „Електротехника и електроника“. Общият брой на предприятията в отрасъла е 866 по данни на Евростат.

Очакванията са, износът през тази година да бъде още по-голям, което ще доведе до повече приходи и до отварянето на нови работни места.