България Север

Съдят „муле“ от филма „Капаро за климатици“

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, извършил измама по схемата „пари за климатици“.

Обвинението срещу Петър П. е за това, че на 12.10.2015г. за времето от 13.00 до 14.30 часа в Габрово, при условията на опасен рецидив, в съучастие с неустановено лице, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у жена от Габрово, че е необходимо да събере и предаде сума пари, заради внука си, като капаро за освобождаване на климатици от митницата и с това й причинил имотна вреда в размер на 2 600 лева.

На домашния телефон на пострадалата се обадил мъжки глас на неустановено до момента лице, който започнал разговора, казвайки: “Здравей бабо. Болен съм, не мога да се оправя цяла седмица. Притеснявам се даже, че няма да ме познаеш“.

Жената помислила, че се обажда нейният внук, който живеел и работел в София. След кратък разговор „внукът“ споделил, че причина за обаждането му е, че фирмата, в която той работи е поръчала 10 броя климатици.

Помолил я да се обади на посочен от него номер, за да провери дали същите са пристигнали в офиса и каква е тяхната цена, за да може фирмата да прецени дали сделката е изгодна. Мъжът продиктувал телефонен номер, на който жената се обадила.

Мъжът отсреща потвърдил, че климатиците са пристигнали, но са задържани в митницата и че това е последният ден от едноседмичния срок, в който трябва да се внесе капаро, в противен случай щели да ги върнат обратно, като цената на един климатик е 1200 лв.

След като получила информация жената казала, че трябва да се консултира с внука си и затворила телефона, но веднага след това на домашния й телефон се обадил отново „внука“. Той я помолил да събере каквито налични пари има и да ги даде като капаро за освобождаването на климатиците, като я убедил, че още същата вечер ще дойде в Габрово и ще й върне парите.

Жената се съгласила и изпълнила указанията, които и били дадени. Веднага на адреса на пострадалата пристигнал „служител“, който взел събраните пари.

През октомври 2015 г. във връзка с пусната обява, че си търси работа с обвиняемия се свързало неустановено лице. Двамата се договорили Петър П. да работи като куриер. Щял да получава пратки с документи и пари от лица на предварително посочени адреси и ще ги доставя на указани от неустановеното лице места.

За да контактува с лицето, което ще му намира работа на обвиняемия била предоставена СИМ карта.

На 12.10.2015г. докато пострадалата разговаряла по телефона с представящия се за неин внук, неустановено до момента лице се свързало по телефона с Петър П. и му казало, че трябва да отиде в Габрово, за да получи поредната пратка.

Обвиняемият съзнавал, че това което върши е измама, тъй като преди това бил вземал вече по този начин пари и ги оставял край пътни знаци или билбордове, според дадените му указания.

Петър П. е осъждан. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730