България Север

Прекрасни отзиви след посещението на Дипломатическия корпус

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Посланици от 23 държави посетиха Габрово през уикенда и отнесоха със себе си чудесни впечатления от нашия град. Сред дипломатите бяха представители на Норвегия, Словакия, Бразилия, Индия, Дания, Австрия, Беларус, Южна Африка, Виетнам, Израел, Индонезия, Грузия, Казахстан, Мароко, Молдова, Хърватия, Аржентина, Албания, Пакистан, Палестина, Сирия, Ирак, Корея.

Обиколката им започна с кратка презентация и филм за Габрово, в които бяха показани икономическия профил и възможности на града. Те запознаха дипломатите с туристическите забележителности, а домакини на събитието бяха кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Николай Сираков.

След това те се разходиха из Габрово и посетиха Дома на хумора, Интерактивния музей на индустрията и Дечковата къща, където ги очакваше уъркшоп – рисуване върху коприна.

След Габрово дипломатите заминаха за АИР „Боженци“. Там бяха приветствани от ансамбъл Габровче и дори се включиха в хората на мегдана. Съботният ден бе посветен на Етнографски музей на открито „Етъра“. Силно впечатление направиха и българската архитектура, и традиционните занаяти и бит, и модерните им интерпретации, част от програмата по случай Еньовден.

Към делегацията се присъедини и министърът на туризма Николина Ангелкова, която поздрави гостите и каза, че тяхната роля е много важна за всички, защото освен посланици на своите страни, те са и посланици на България по света. Тя отбеляза, че Габрово не случайно е включен в представителните турове на Министерство на туризма и е препоръчван маршрут.

Дипломатите останаха изключително доволни от обиколката – коментираха високото ниво на туристическата услуга, красивата и спокойна атмосфера в града и бяха много впечатлени от факта, че толкова много къщи и занаяти са запазени в оригиналния им вид. Отбелязаха, че българският дух и идентичност е това, което никога не трябва да губим, задаваха много въпроси и се интересуваха от миналото и плановете за развитие на града.

Повече снимки от посещението можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730