Бизнес и Политика

Трябват ли ни камери на работното място?

Наблюдението с камери на работното място е практика в цял свят. Обикновено камерите се поставят пред входове на сгради, в асансьори и офиси, с цел протекция на персонала, както и с цел проследяване на работния процес.

Когато камерите биват постявени обаче, у работниците възниква въпроса „Защо?”. Защо е нужно да има камери в офиса и всяко наше движение да бъде наблюдавано? Всъщност нужни ли са тези камери?

Тук отговаряме с категорично и огромно ДА! За работодателя е важно служителите му да изпълняват работните си задачи по план и той е длъжен да следи това, дори с цената на отнемане на малко от личното пространство на хората.

По входовете на сгради и кооперации дори е препоръчително да има камери за наблюдение. При евентуални вандалски прояви или извършено престъпление, тези камери могат да помогнат на органите на реда да установят кой е извършителя и той да си понесе последствията.

Къде е най-добре да се монтират охранителните камери?

Камерите обикновено се монтират в помещения, където се работи с опасни материали или химикали, застрашаващи човешкото здраве. По този начин могат да бъдат избегнати инциденти и аварии или да се реагира бързо на евентуални такива.

Освен за протекция на персонала, както споменахме по-горе в статията, камерите се използват и за контрол над служителите в дадена фирма, особено ако тя работи със скъпи вещи, бижута или пари в брой. Често служителите си позволяват да извършват малки кражби със знанието, че няма как да бъдат хванати в прегрешение, заради липсата на видеонаблюдение.

Разбира се, охранителни камери могат да бъдат поставени навсякъде – в дома, в офиса, във вилата и тн.

Какви камери да изберем?

Най-добрият вариант за охранителна камера за външно монтиране е т.нар. куполна камера. Тя е подходяща заради формата си, която й позволява да се върти на 360 градуса и заснема всичко около себе си. Повечето куполни камери реагират и на движение и се активират, само когато установят такова. Така лесно може да следите за натрапници в имота си. Освен това, тези камери са снабдени с удароустойчиво покритие, което ги прави идеални за външни условия.

За видеонаблюдение в затворени помещения е добре да изберете по-малка и незабележима камера, която да не разваля интериора в помещението и да не притеснява вас и вашето семейство. Добра идея са IP камерите, с които може да следите всичко “live” само с един бутон на смартфона си.