Бизнес и Политика

Как да инвестираме в киното


Анализът е на Владимир Владовски, специалист „Частно банкиране“ в ПИБ

Не, тук не става въпрос за избор или покупка на система за домашно кино. В тази статия ще говорим за киноиндустрията като форма на инвестиция.

Седмата част на сагата „Междузвездни войни” за пореден път показа, че киното е бизнес за милиарди. Само за месец този филм донесе приходи от над $2 млрд. в световен мащаб. И тази цифра продължава да расте. Според някои прогнози филмопроизводството през 2016 г. ще генерира оборот от над 100 млрд. долара.

Има няколко начина и Вие да участвате в разпределението на тези приходи. Разбира се, лъвския пай (както от печалбата, така и от риска) отива при продуцентите. Ако говорим за големи продукции, особено за блокбъстари, тези продуценти са големите кино студия: „Юнивърсъл”, „Уорнър”, „Уолт Дисни”, „Фокс” и т.н. До момента те финансираха продукциите си почти изцяло със собствени средства, като в последните години започнаха да търсят и други партньори. За да участвате на това ниво, освен огромни средства, са Ви необходими и много познания, за да подберете подходящ проект. Все пак не бихте искали да вложите парите си в продукция като „Джон Картър” – филм, който през 2012 г. донесе на „Дисни” загуби от над $100 млн.

По-скоро искаме да насочим вниманието Ви към две други алтернативи:директна инвестиция в акции на студията или чрез инвестиционен фонд.

Няма да Ви з…