Бизнес и Политика

Тенденции в кредитирането в Централна Европа, Балканите и Русия


Компанията Профиреал Груп отчете за 2015 г. нетна печалба в размер на 33,6 млн. евро, увеличението спрямо предходната година е 74%.Този резултат е илюстрация за засилване на позицията на групата на европейския пазар на небанкови кредити сред клиентите в Чехия, Полша, Словакия, България и Русия.

„Изминалата година е много успешна. Голям дял в същественото увеличение на печалбата имаше преди всичко компанията ни в Полша, където дори удвоихме печалбата на 25,8 милиона евро,“ заяви председателят на управителния съвет и генерален директор на Профиреал Груп Давид Хор. Активите на компанията се увеличиха с 14%, в сравнение с миналата година, също както и приходите, при които нарастването е с 16 %.

Обемът на отпуснатите кредити надхвърли 340 млн. евро

През изминалата година дружествата Профи кредит са отпуснали на клиентите си в Чехия, Полша, Словакия, България и Русия кредити с номинална стойност 340 млн. евро, като спрямо предходната година, увеличението е със 7%. В Чехия компанията задържа позицията си и обемът на отпуснатите кредити достигна 78,8 млн. евро. Ръст в обема на отпуснатите кредити с над една трета спрямо предходната година, отчита дружеството в Полша – 35%. Там дружеството е дало заеми на клиенти за над 158,4 млн. евро. В Словакия клиентите са получили кредити с номинална стойност 58,9 млн. евро. В България обемът на отпуснатите кредити възлиза на 27,4 млн. евро или 18 500 предоставени кредити – рекордно висок реализиран обем от нови сделки …