Спорт

„Железният“ Майк Тайсън на 50


На 30 юни своя 50-годишен юбилей празнува легендата на професионалния бокс Майк Тайсън. Роден през 1966 година в Ню Йорк, САЩ, той започва своята кариера при професионалистите през 1985 година.

На големия ринг има 50 победи (44 от които с нокаут) и само 6 загуби, като става носител на няколко пояса в свръхтежка категория.

Израства в Бруклин и има трудно детство. На 12 годишна възраст Майк вече има 38 задържания от полицията и го пращат във възпитателно училище. Точно там той се запалва по бокса. Вдъхновение в началната му боксова кариера бил Мохамед Али.

Майка му умира, когато Майк е на 16 години и тогава грижата над него поема легендарният треньор и мениджър Къс Д’Амато.

На 1 август 1987 г. става абсолютен световен шампион в супертежка категория (WBC, WBA, IBF) след двубой с Тони Тъкар.

Става автор на една от най-неспортсменските и коментирани прояви в бокса, след като на 28 юни 1997 година отхапва част от ухото на Ивендър Холифийлд в мача за световната титла между двамата. В крайна сметка Железния е дисквалифициран. 

Известният с прякорите си Железния и Динозавъра е женен е два пъти и има общо 8 деца. Участва в няколко филма, по-известните сред които са „Последният ергенски запой“, „Роки Балбоа“,“Страшен филм 5“ и други. Любопитното е, че в повечето филми играе себе си.
 …