Бизнес и Политика

Близо 3 млрд. излишък за полугодието


Близо 3 млрд. е излишъкът за полугодието. Това показват предварителните данни и оценки Министерството на финансите на България.

Министерството на финансите посочва, че приходите през първата половина на годината са по-високи, като най-значителните данъчни постъпления са концентрирани в месеците март и април. За този период влияние върху параметрите по изпълнението на данъчните приходи оказва и подобрената събираемост. Темпът на ръст на приходите изпреварва ръста на икономиката, като значителният ръст при постъпленията от акцизи е индикатор, че мерките за борба с контрабандата и сивата икономика дават резултат, отбелязва министерството.

Министерството очаква салдото по КФП към 30-и юни да бъде положително и в размер на 3,0859 млрд. лева (около 3,5% от прогнозния БВП на страната). За сравнение, през същите шест месеца на предходната година беше отчетен излишък по КФП в размер на едва 889,5 млн. лева (1,0% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 2,5 на сто.

В същото време финансовото министерство отбеляза, че усвояването на инвестиционните разходи за първата половина на годината традиционно е ниско поради технологични и процедурни фактори, което води до изместването на значителни по размер разходи във втората половина на годината и по-специално в последното тримесечие. Изпълнението на разходите по сметките за средства от ЕС също е ниско, поради обстоятелството, че проектите по Оперативните програми…