Бизнес и Политика

Вестниците „Новинар“ и „Труд“ спират да излизат

Два от най-големите български вестника „Новинар“ и „Труд“ прекратяват напълно или частично своята дейност.

На 2 юли от разпространителските фирми съобщиха, че са получили писмо от главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков, че считано от 3 юли спира отпечатването и излизането на пазара на неделното издание на вестника. Пред електронна медия, Блъсков коментира, че неделният „Труд“ ще бъде спрян, тъй като желаещите да го закупят са намалели значително.

Дружеството „Труд медиа“ е било заложено срещу 3.7 млн. евро кредит, които ПИБ е отпуснала на „Блъсков медиа“, става ясно от договор за залог, подаден пред Агенцията по вписванията.

На 3 юли в редакцията на в. „Новинар“ е получено съобщение до екипа, че издаването на всекидневника се прекратява. Рекламният отдел на вестника е разпратил същото съобщение до партньорски агенции. Първият брой на „Новинар“ излиза на 14 декември 1992 г.

Той е собственост на „А. Е. бест съксес сървисис България“, регистрираната в Лимасол, Кипър, A.E. Best Success Services, което е собственост на друго кипърско дружество – CHM Trustee Services, чиито собственици с по 50% са кипърските адвокати Антонис Михалидис и Кристиа Михалиду.

Гергана Данова от 2011 г. е изпълнителен директор на „Интерактив медиа сървисиз“ (IMS) и „Бест съксес сървисис“ (BSS Media Group) – в тези фирми освен „Новинар“ са радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите „Витоша“ и „Веселина“. Дружеството е длъжник на КТБ, като към края на 2013 г. кредитът е бил 2.7 млн. лв.

И двете медии са считани за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, но затова няма преки доказателства.