България Север, Общество

Обществени съвети в детските градини и училищата в Габровско

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител Николай Сираков проведе работна среща с началника на РИО – Габрово, експерти от инспектората Областната администрация и представители на работодателски организации от региона.

Поводът за срещата бе новият Закон за училищното и предучилищното образование, който ще влезе в сила от 1 август т.г. и който предвижда създаване на обществени съвети към детски градини и училища.

Това е втората поред среща този път с акцент върху професионалните гимназии. На практика промените в Закона ще дадат повече възможности за участие на бизнеса като създадените обществени съвети ще участват в целия образователен процес и управление на училищата.

„Що се отнася до професионалните гимназии, считам, че участието на бизнеса е от изключителна важност”, коментира областният управител и допълни, че на тях се пада отговорността да възвърнат имиджа на браншовете сред учениците. Основното в момента е да се постави фокус върху силните ни страни, за да се превърне регионът ни в привлекателно място за образование и работа за младите хора, коментираха участниците в срещата.

Предстои среща между национално представените работодателски организации на регионално ниво, които да определят и предложат свои представители за обществените съвети на областния управител.

Общественият съвет ще е орган за подпомагане развитието на детската градина и училището, и ще служи за граждански контрол на управлението им.

Съгласно разпоредбите на Закона общественият съвет ще:
одобрява стратегията за развитие на детската градина или училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й; участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите по чл. 263,ал. 1, т. 8 и 9 и при обсъждане на избора на ученически униформи; предлага политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес въз основа на резултатите от самооценката на институцията, външното оценяване – за училищата, и инспектирането на детската градина или училището; дава становище за разпределението на бюджета по дейности и размера на капиталовите разходи, както и за отчета за изпълнението му за институциите на делегиран бюджет и за частните детски градини и частните училища, които получават средства от държавния бюджет; съгласува предложението на директора за разпределение на средствата от установеното към края на предходната година превишение на постъпленията над плащанията по бюджета на училището или детската градина; съгласува училищния учебен план; участва с представители в комисиите за атестиране на директорите при условията и по реда на държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти; съгласува избора от учителите в училището по чл. 164, ал. 2 на учебниците и учебните комплекти; сигнализира компетентните органи, когато при осъществяване на дейността си констатира нарушения на нормативните актове; дава становище по училищния план-прием по чл. 143, ал. 1; участва в създаването и приемането на етичен кодекс на училищната общност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730