България Север

Габрово покани фондация „Цанко Лавренов“ да гостува в Галерията

Евгени Недев и Лаврен Петров, снимка: ХГ „Христо Цокев“

На 12 юли Габрово се превърна в част от важно национално събитие, организирано от Фондация „Цанко Лавренов“. Заместник – кметът на Габрово Нела Рачевиц и директорът на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово Евгени Недев първи видяха първообраза на картината „Габрово 1847“, която е в неизвестност и се издирва.

За първи път пред родна публика, Фондация „Цанко Лавренов”, съвместно с Национален дворец на културата, показа оригинална рисунка с молив – първообраз на изгубения в началото на XXI век шедьовър на живописеца Цанко Лавренов.

Творбата носи името „Габрово 1847 година – първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България“, 1968 г.

„Търсим платното, за да не бъде то изгубено за българската история и култура, а още по-хубаво би било, ако успеем да го включим в голямата монография за творчеството на Цанко Лавренов, която подготвяме. Надявам се и много ми се иска, тази история да продължи в Габрово, защото ние имаме да разкажем още много неща за Цанко Лавренов“, сподели Лаврен Петров, управител на фондацията и внук на художника.

„За Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде чест да бъде домакин на токова събитие“, каза Евгени Недев. „С г-н Лаврен Петров договорихме изявата да бъде в Габрово в края на годината и да съвпадне с рождената дата на Цанко Лавренов – 24 ноември. Тогава ще бъде представено и най-новото книжно издание, посветено на 120 годишнината от рождението на големия български художник, което все още не излязло от печат. Ще бъде показан и 3 -минутен филм, заснет по повод обявяването на Цанко Лавренов за Почетен гражданин на Габрово“, допълни още той.

Лаврен Петров и Людмил Веселинов, снимка: ХГ „Христо Цокев“

Събитие бе открито от д-р Людмил Веселинов, член на Борда на директорите на НДК. „За всички нас е важно тази творба да бъде намерена и въведена в научна употреба, тъй като доста години тя липсва на изследователите на Цанко Лавренов“, коментира той.

Идеята за тази кампания възниква при организирането на изложбата, посветена на 120 години от рождението на художника със заглавие „Цанко Лавренов – между модерното и канона“, дело на Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив и Фондация „Цанко Лавренов“.

Изложбата включва 252 творби на художника и може да бъде видяна до 14 август в залите на Софийска градска художествена галерия.

„Той е нарисувал поне два пъти повече картини, отколкото има изложени в галериите. Аз се надявам, че почти всички са запазени, въпросът е, че някои не знаем къде са. Една от тях е шедьовъра „Габрово 1847”, коментира внукът на художника Лаврен Петров. „Нашата идея е да говорим за Габрово и Цанко Лавренов. Да убедим настоящия собственик да покаже картината.“

Тази интересна история на картина, направила големия български художник Почетен гражданин на Габрово през 1969г. направи града ни част от едно национално събитие.