Бизнес и Политика

Фич потвърди рейтинга на България


Агенция „Фич“ потвърди дългосрочните кредитни рейтинги на България в чужда и местна валута на нива съответно от „ВВВ-“ и „ВВВ“, запазвайки в същото време тяхната стабилна перспектива.

Рейтинговата агенция отбеляза, че потвърдените рейтинги отразяват относително ниския български държавен дълг и подобряващия се външен финансова баланс, съобщи БНР. „Фич“ обаче посочи, че една от най-бедните страни – членки на ЕС е изправена пред структурни предизвикателства, за да подобри своите дългосрочни потенциални нива на икономически растеж и да повиши БВП към нива, които да отговорят на растежа на страните с подобен или по-високо рейтинг.

За настоящата година „Фич“ прогнозира, че фискалният дефицит на България ще остане около 2,0% от БВП (след 2,1% през 2015-а), докато държавният дълг ще нарасне до 33,2% от БВП (от 26,7% през 2015-а).

Стабилната перспектива пред потвърдения кредитен рейтинг пък отразява мнението на „Фич“, че възходящите и низходящите рискове пред него са понастоящем балансирани.

Агенция прогнозира, че излишъкът по текущата сметка на България през периода 2016-2017 година ще продължи да се движи били до 2,2% от БВП главно благодарение на постепенното свиване на българския международен търговски дефицит. Износът ще се възползва от разнообразната експортна база, по-слабото евро и икономическото възстановяване на ключови търговски партньори на нашата страната.

„Фич“ очаква БВП на България да …