България Север, Общество

Праправнук на свещеника, заклел Ботевите четници живее в Казанлък

Снимка: личен архив: сем. Катрафилови и Деляна Бобева

Снимка: личен архив: сем. Катрафилови и Деляна Бобева

Праправнук на свещеника, заклел Ботевите четници живее в Казанлък, информира zakazanlak.bg. Той има същата осанка и носи неговото име.

Имат и куп визуални прилики. Независимо от факта, че вече 64 години е в Казанлък, родната му къща си остава в Елена. Там са и корените му, където са корените и на неговия съименник.

Дори живее на улица, която носи неговото име. Сава Катрафилов от улица „Сава Катрафилов“ в Елена и от ул. „Освобождение“в Казанлък.

Сава, който е правнук на свещеник Сава. Катрафилов. Разпопеният поп от четата на Христо Ботев.

Днешният Сава Катрафилов е ветеран турист. Ходи по планините от 70 години. 63 от тях споделя с една и съща жена – невероятната миловидна Димка.

И заедно порят балканите и хайдушките пътеки също толкова години. Малцина знаят неговата интересна история. И фамилна гордост.

Още по-малко познават силния му характер, на моменти дори чепат и родствената връзка с един от най-славните и смели свещеници на българското опълчение и хайдушко движение, свещеникът – войвода, останал в историята като попът, заклел във „вярност на Родината, на живот и смърт“, ботевите четници при слизането им от кораба „Радецки“ на Козлодуйския бряг.

140 години, след смъртта на свещеник Сава Катрафилов в местността „ Милин камък“, намираме неговия пра- правнук в Казанлък, в неговия дом на ул. „Освобождение“.

86-годишният Сава Катрафилов. Първият киномеханик на Военния клуб в Казанлък.

Срещата е в деня, в който почетохме рождението на Апостола. И само ден, преди фамилията ветерани – туристи Катрафилови с връстници и колеги от Клуба на ветераните – туристи да почетат Апостоловото рождение по свой си начин, в клуба.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730