Бизнес и Политика

Одит за летище „София”


Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши одит на дейността на летище „София за периода от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2016 г. Пред журналисти председателят на палатата Цветан Цветанов обеща, че ще „покаже реалната картина на начина на управление на летище „София”” и дали при продажбата на 160 декара земя за 7 млн. лв. през 2013 г. е защитен държавният интерес.

От БСП искаха проверката да обхваща период от 5 години, но от Сметната палата обясниха, че той е много дълъг. Проверката ще включи и 2013 г., тъй като според депутатът Румен Гечев, именно тогава е сключена сделката за продажба на земята.

Резултатите от проверката трябва да бъде готова до март 2017 г.

Защо печалбата на летище „София” намалява от 2008 г. директорът на столичният аеропорт детайлно обясни на пресконференция на 7 юли. Днес в съобщение до медиите Христо Щерионов отново припомни основните причини. „Не за първи път ще подчертая, че има реални аргументи, които обясняват защо печалбата намалява от 2008 г. насам. След Европейската директива за отваряне на пазара, която позволи навлизането на още два наземни оператора – Swissport и Gold Air печалбата от наземно обслужване намаля три пъти. Отварянето на пазара се отрази и на зареждането с гориво, което преди се
извършваше само от летище „София”. Навлязоха още два оператора, които свиха пазарния дял със 95%”, обяснява Шерионов.

Не по-маловаже…