Спорт

Медиите: Вън мошениците от Олимпиадата


В разгара на допинг скандала около руския спорт западните медии искат Русия да не бъде представена на Олимпиадата в Рио през 2016 г.

Британският в. „Гардиън“ пусна редакционен коментар със заглавие „Няма място в Рио за измамници“. В материала се призовава да не се провежда Олимпиадата, отколкото да има игри, които не вдъхват доверие.

Друг колумнист на вестника предлага Русия да бъде лишена и от правото да провежда и световното първенство по футбол заради скандала с допинга.

Световното първенство по футбол ще осигури на Русия огромен престиж, от който страната се нуждае, се посочва в статията на „Гардиън“.

Същата позицията споделя и норвежкият портал VG sporten. В статията се отбелязва, че президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах няма друг избор освен да изхвърли Русия от Игрите в Рио, за да запази чиста честта и доброто име на останлите спортисти, които не вземат допинг. Освен това се припомня, че Русия „по съмнителен начин е спечелила домакинството на световното по футбол“, а последните събития само засилват съмненията.

Френското списание „Нувел обсерватьор“ отбелязва, че е време да се отстранят пробойните в системата за допинг контрол. Изданието припомня, че Русия винаги е водила при използването на допинг от нейните спортисти.

Германският таблоид „Билд“ обяви бойкот на целия руски отбор. Вестникът информире читателите си, че няма да пише за резултатите на руснац…