Бизнес и Политика

Младежката безработица намалява

Данните на Агенцията по заетостта, представени по време на заседание на Координационния съвет показват, че безработните младежи до 29 годишна възраст са намалели значително – с 26% или 14 500 в края на юни, сравнение със същия период през 2015г.

Регистрираните в бюрата по труда младежи, също намаляват. От началото на годината до сега делът на регистрираните младежи е 13,2%, докато през 2015 е бил 15,2%

Като цяло, нивото на младежка безработица у нас се понижава до 13,8% през май, сравнение с 23% през май 2015г. Безработните младежи са намалели почти на половина от 43 хил. през 2015г. до 22 хил. през 2016г.

От началото на година в общините с най-висок брой неактивни млади хора са назначени 95 младежки медиатори, които са работили с 3 839 неактивни младежи.

През тази и следващата година ще се изпълнява проект за повишаване на информираността на младежите за възможностите, които им се предоставят чрез Гаранцията за младежта в България. В рамките на проекта е предвидено провеждането на информационни дни в 6 града в страната, както и обучения за младежките медиатори. Ще се създаде и информационен портал с актуална информация за възможностите, които се осигуряват на младежите, за включването им в обучение, квалификация или заетост.

През кариерните центрове в страната на Министерство на образованието са преминали над 24 хиляди младежи. В дуално обучение са включени 149 ученици от 4 професионални гимназии за придобиване на 5 професии и 8 специалности.