България Север

Евгени Недев е новият председател на СБХ – Габрово

снимка: ХГ „Христо Цокев“

В средата на месец юли се проведе общо отчетно-изборно събрание на представителството на Съюз на българските художниоци – Габрово (СБХ). С девет гласа „за“ и един „против“ художниците избраха за свой председател Евгени Недев, директор на Художествена галерия „Христо Цокев“.

Номинацията направи Цветан Колев, според когото нещата за групата са се променили много, благодарение на усилията, които полага Галерията. Сътрудничество между СБХ и галерия бе водещо и в други изказвания.

Всички единодушно решиха, че председателят има право да номинира поименно състава на ръководството. Така с през следващия мандат представителството на СБХ – Габрово ще бъде ръководено от екип, в състав: Евгени Недев – председател; членове – Галина Христова, Ирина Колбасова, Николай Цветанов и Цветан Колев.

Новият председател Недев мотивира предложението си с необходимостта да бъде спазен регионалният принцип, за да има по-добър обмен на информация и го-голяма възможност за изяви.

Цветан Колев бе избран да представлява Трявна. Ирина Колбасова, бе номинирана не само като представител на Севлиево, а като единствен изкуствовед в региона. От друга страна според новия ръководител на групата е необходимо да бъдат представени основните жанрове. Така Николай Цветонов стана представител на секция – скулптура, а Галина Христова на живопис.

Групата на габровските художници е създадена през 1962г., а за председател е избран Никола Николов. След него този пост е заеман от Иван Кънчев, Иван Христов – Грога, Петър Хаджиганев и Стефан Монев.

В момента в СБХ – Габрово членуват 28 художници. Безспорен доайен е 92-годишният Пенчо Куликов, който е и сред основателите на групата. През години габровските художници са изключително активни, както като творци така и като общественици.

Създават художествен съвет, за който всички си спомнят с гордост. Неговата роля е да съгласува художествени изяви в града, да създава критерии и да следи за изпълнението им при изработката на плакати, сцени, декори, въобще всички изяви с временен характер. По отношения на монументалното изкуство дума има градският съвет и СБХ – София.

Днес, повечето художници се обръщат назад с тъга, но и с умиление не само заради задружния и активен живот на групата, а и защото си спомнят за личности като Кольо Николов, Минчо Минчев, Дянко Колев, Илия Савчев и много други останали сред нас единствено с творбите си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730