Бизнес и Политика

Първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“ подаде ток


Иновационният енергоблок от поколение „3 плюс“ – Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, бе включен в мрежата и подаде първите 240 мегавата в енергийната система на Русия. В 3 часа и 35 минути московско време в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е с реактор ВВЕР-1200, бе извършена една от най-важните и отговорни операции от етапа на енергийното стартиране – успешно бе осъществено първото пробно включване на генератора към националната мрежата.

Това бе предшествано от старт на турбината (излизане в планово набиране на обороти на празен ход на роторите на турбогенератора), тестване на работата й на празен ход. От специалистите бе извършен голям брой проверки и тестове на различните етапи на усвояване на мощността, както и тестване и ревизия на различните видове оборудване – всички мероприятия, необходими за потвърждаване на надеждността и безопасността на енергоблока при по-нататъшната му експлоатация.

„Това събитие е наша голяма победа, която увенчава огромен обем работа, свързана с монтажа, инсталиране на оборудването, сложни подготвителни операции. Може да се констатира, че всички дейности бяха изпълнени надеждно и безопасно. Персоналът, който управлява блока, ясно разбира процеса, оборудването работи надеждно и безопасно“. Това заяви по време на събитието генералният директор на „Концерн Росенергоатом“, част от „Росатом“, Андрей Петров. 

Президентът на НИАЕП Валерий Лимаренк…