Бизнес и Политика

Една полза от Brexit за Великобритания


Икономистите са били наясно за евентуалните финансови проблеми от Brexit. Според Bank of England напускането на ЕС ще увеличи безработицата, ще поддържа инфлацията, ще забави икономическия растеж и ще накара потребителите и бизнеса да отложи инвестициите си. Резултатът от всичко това би довел до рецесия на Острова, посочва в свои материал Visualcapitalist.

В същото време Международния валутен фонд (МВФ) предупреждава, че напускането на ЕС ще доведе до „тежки регионални и глобални щети” за години напред. Основният аргумент е липсата на достъп до единния европейски пазар, което ще се отрази негативно върху икономиката на Обединеното кралство.

От една страна, запазването на икономическите връзки с единния пазар е важно, но от друга спазването на дистанция също е важно. Причината за това на пръв поглед противоречие е, че част от Европа все още представлява една икономическа „бъркотия” и няма изгледи нещата скоро да се подобрят. Като пример може да се вземе Италия и необслужваните й кредити в размер на 360 млрд. EUR. Това е 16.9% от всички заеми и няма изгледи те да бъдат обслужени в пълен размер, което ще доведе до сриване на цената на акциите в страната.

Идентична е ситуацията и в Португалия. Необслужените кредити са 18.5% и министър-председателя Антонио Коста също търси начин да помогне на Централната банка на Португалия.

Дори Германия, чиято икономика като цяло е „твърда като скала” има доста банкови въпроси за решаване. Най-…