Бизнес и Политика

„Росатом“ ще прави стрес тест на АЕЦ в Беларус


Групата компании ASE планира до края на 2016 г. в строящата се Беларуска АЕЦ да проведе стрес тестове по европейска методика в съответствие със стандартите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Подобни стрес тестове, започнали от 2011 г. – след събитията в АЕЦ „Фукушима“, се провеждат във всички ядрени обекти, както на работещи, така и на изграждащи се АЕЦ. Заедно с проектния институт „Атомпроект“ – компанията, разработила проекта за АЕЦ с реактор ВВЕР-1200, в стрес тестовете ще вземат участие и разработчика на реакторната установка ОКБ „Хидропрес“ и специалистите от Курчатовския институт в Русия.

За провеждането на стрес тестове в Беларуската АЕЦ ASE прави опити да привлече една от водещите европейски организации, която е специализирана в комплексен анализ на безопасността на ядрените централи в съответствие с постфукушимските изисквания за безопасност, но в момента не може да бъде назовано името й, защото се провеждат преговори.

В началния етап на проектирането „Атомпроект“ разработи за Беларуската АЕЦ предварителна обосновка на безопасността, в която се съдържа необходимата информация за провеждане на плановите дейности по стрес тестовете. В основата на препоръките за провеждане на стрес тестове за Беларуската АЕЦ стои Европейската спецификация за провеждането на стрес тестовете, разработена от Европейската комисия и ENSREG.

„Атомпроект“ предстои да проведе дейности по подготовката на доп…