Бизнес и Политика

Русия в капана на „Турски поток”


Русия и Турция договориха възстановяването на Турски поток. Това стана при последната визита на турския президент Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. 

Въпросът е, че и Иран не се отказал от амбицията си да изнася синьо гориво през Турция за Европа.

Ислямската република е пряк конкурент на Русия за пазара на ЕС.

Анкара използва Техеран като скрит коз в преговорите с „Газпром”

за отстъпките за руски газ. Това си пролича при пресконференциите след края на разговорите в Санкт Петербург.

Въпросът за отстъпката за руска газ при строителството на „Турски поток” не е обсъждана, но министерството на енергетиката е готово да обмисли по-ниски цени за синьото гориво за Турция. Това заяви в интервю за телевизия „Россия 24” енергийният министър на Русия Александър Новак, коментирайки визитата на Ердоган в Санкт Петербург.

От своя страна Русия беше доста категорична и негативна по отношение на България в изказването на Владимир Путин по повод прекратяването на проекта „Южен поток“.

Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към проекта „Южен поток”, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма, подчерта Владимир Путин.

Ако оставим настрана емоциите, трябва да отбележим, че прост…