Бизнес и Политика

Рекорден добив на мините ни през 2015 г.


България е на трето място в Европа по добив на злато и мед. През миналата година общият добив на полезни изкопаеми в страната достига 112,54 милиона тона, което представлява рекорд в историята на минното дело у нас, съобщава БНТ.

Добивът на минната индустрия за миналата година бележи повишение с 12% спрямо 2014 година. Повишение в добива се наблюдава при почти всички подотрасли – най-вече при добива на индустриални материали, инертни и строителни материали и твърди горива.

Общата стойност на произведената продукция на промишлените предприятия от отрасъла възлиза на 2,41 млрд. лв. През изминалата 2015-та година минерално-суровинният отрасъл е създал 27% от добавената стойност за икономиката.

513 са предоставените концесии за добив на подземни богатства. Основните суровини, които се добиват у нас, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс,варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци,огнеупорни глини и мрамор.

В добивната промишленост у нас работят близо 24 хиляди души. Средната годишна заплата на заетите в отрасъла за 2015 година е 16 353 лева….