Спорт

Удар на портфейла или как Русия отговори на УАДА


Руското правителство реши да изключи плащанията към Световната антидопингова агенция (УАДА) от регистъра на вноските за 2017.

Това стана известно от решението, публикувано на официалния сайт на правна информация. Това може да се определи като „правила реакция срещу отстраняването на руските спортисти“, коментира четирикратния параолимпийски шампион по лека атлетика Алекс Ашапатов.

Спомнете си, през 2014 година Русия плати своята вноска от 400 хиляди долара на агенцията, която цели премахване на допинга в спорта. Освен това допълнително са отпуснати и още 300 хиляди евро под формата на доброволен принос към бюджета на УАДА. Сега обаче Москва е отказала да дава повече, анасяйки удар по финансирането на организацията за допинг контрол.

„Разбира се, фактът, че УАДА трябва по някакъв начин да се реформира и реконструирана – това е правилно, защото последните събития са ясен знак. Е, не е така, защото, когато всички спортове сили се опитват да премахват, понеже няма доказателства. McLaren стаа известен с недоказаните си обвинения в доклада, спрямо който всички останали спортни сили могат да бъдат съдени.  Не трябва претенциите са само към нас, когато други страни употребяват дори повече допинг. Но за него не съществува такъв контрол, какъвто наложиха на нашите спортисти. Русия трябва да си изгради правилна политика, в която нашите спортисти да не се чувстват виновни, а напротив, да ходят с високо вдигната глава, което ще докаже, че са невинни“- кат…