България Север, Общество

Има 85 млн. евро. На Бузлуджа й трябват 3

снимка: zakazanlak.bg

снимка: zakazanlak.bg

Паметникът на Бузлуджа има шанс за втори живот. Вариантите да се съхрани за поколенията са 4, но с най- голяма полза за поколенията е превръщането му в Монумент на времето. Това е изводът, направен от арх. Дора Иванова, автор на идеята за консервацията на Паметника на социалистическата идея и превръщането му в такъв монумент, представен пред казанлъчани, съобщи zakazanlak.bg.

Според арх. Иванова, „шансът да се съхрани това национално архитектурно богатство е обявяването на Паметника, в паметник на културата. Този статут би позволил на държавата или на други организации и общини да кандидатстват по ОП „ Региони в растеж“, ОС 6 за Регионален туризъм, по която ще бъдат разпределени 85 млн. евро, съобщи още арх. Иванова.

снимка: zakazanlak.bg

снимка: zakazanlak.bg

Нейни изчисления сочат, че за грубото съхраняване и консервиране на паметника, във вида, в който ев момента и превръщането му в Монумент на времето, ще са нужни около 2,5 млн. лева, с уговорката, че това е при положение, че конструкцията на паметника не се нуждае от укрепване. Арх.Дора Иванова определи Бузлуджанския паметник като „част от неразкрития потенциал на Казанлък – град, богат на културно-историческо наследство“.

Пред гражданите, уважили мултимедийното представяне на проекта „Бузлуджа – паметта на времето“, и откриването преди това на едноименната изложба, тя съобщи, че минимум 500 хиляди лева на година могат да бъдат генерираните приходи само от билети за посещения на паметника, при положение, че се запази сегашното ниво на туристи, посещаващи района на Казанлък- 100 хиляди души годишно.

При вход от 6 лева за възрастни и 2 лева за ученици и студенти, без нищо друго, това биха могли да са генерираните приходи, добави възпитаничката на Берлинския технически университет.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730