Бизнес и Политика

Проверяват бойлери и котли


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартираха кампания за проверка на електрически бойлери и водогрейни котли по отношение на инструкцията за монтаж, експлоатация и поддръжка.

От 23 до 25 август 2016 г. екипи на двете институции провериха 304 търговски обекта в областните градове. От 391 проверени продукта, при 299 липсват техническите параметри за енергийна ефективност в инструкцията. От всички проверени продукти – 3 са без СЕ маркировка, за което са съставени актове и са спрени от продажба. Още 2 акта са съставени за липса на инструкция на български език и за липса на наименование и адрес на производител. Глобите са на стойност от 1 000 до 5 000 лв. При останалите 82 продукта е даден срок за отстраняване на несъотвествията. Ако той не бъде спазен – следват актове и глоби.

Миналата година бойлерите бяха проверявани по отношение изискванията на две приложими наредби НСИОСЕСПИОГН и НИУЕЕО. От проверените 134 броя бойлери тогава, основните несъответствия бяха свързани с липса на текстове, изисквани по НИУЕЕО. Към несъответстващите продукти бяха предприети коригиращи действия. За установените нарушения на законодателството бяха издадени актове и наложени глоби. На основата на анализа на резултатите от миналогодишната проверка, ДАМТН предприема сегашната кампания, която е и с информационна насоченост.

„Тази година проверяваме дали в инструкцията за монтаж са упоменати оторизираните серви…