Бизнес и Политика

Колко притежават най-богатите рускини


За четвърта поредна година Forbes състави рейтинга на най-богатите рускини. В него има както нови лица, така и вече попаднали в него в предишните издания. Ето и ТОП 5 на най-заможните представителки на нежния пол в Русия:

5. Наталия Луценко

Длъжност: съосновател на компанията „Содружество”

Богатство: 325 млн. USD

Място в класацията през 2015 г.: 2

Луценко и съпругът натрупват състоянието си от търговия с фураж. Бизнесът им датира от 1994 г. През годините придобиват два завода в Калининградската икономическа зона за обработка на маслодайни култури, което им помага да се превърнат в най-големия прозиводител на растителни масла в Русия.

Паралелно развиват и логистичен бизнес. Компанията притежава терминал за превоз на тропически растителни масла в Калининград.

През 2012 г. японският трейдър Mitsui & Co. придобива 10% от акциите на „Содружество”, като оценява компанията на 2.2 млрд. USD.

 

4. Олга Белявцева

Длъжност: член на Съвета на директорите на „Прогресс Капитала”

Богатство: 0.4 млрд. USD

Място в класацията през 2015 г.: 3

Сред бизнесите, с които се се занимава Белявцева са търговия с детски храни и минерална вода. Кариерата си започва през 90-те години на миналия век като опаковчик в консервен завод „Минплодоовощхоза” в бившия СССР. След това става водещ икономист при приватизацията на предприятието, от който се ражда концернът „Лебедянский”.

През 2000 г. с…