Бизнес и Политика

Разделят плажовете в четири групи


Целта ни е минимум 15 плажа да бъдат отдадени на концесия по новите правила за следващия летен сезон. Стартирали сме предварителни действия за 60 плажа и анализираме кои от тях ще бъдат отдадени под наем и кои – на концесия. Това каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с концесионери и наематели от Северното Черноморие, и представители на туристическия бранш.

Самите плажове ще бъдат разделени в четири групи, предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

„В момента не мога да се ангажирам конкретно дали ще бъдат на сто метра, на двеста метра спасителите или съответно какво ще бъде съотношението на свободна и платена зона във всяка група плаж. Идеята за това групиране е именно да се отчетат индивидуалните характеристики на плажа, съответно да има желаещи за стопанисването и на малките плажове, които в момента са без стопани, защото от 234 плажа на практика ние имаме 55 отдадени на концесия и 82 под наем. Останалите са безстопанствени“, посочи Ангелкова.

В дискусията участваха и областните управители на Варна и Добрич Стоян Пасев и Детелина Николова.
„Предлагаме групиране на плажовете, в което ще вземем предвид максимум детайли“, съобщи министър Ангелкова. Това е предвидено в проекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма. „Разработваме и наредба в закона, в…